Premijerno književno predstavljanje u Prelogu

Fotografije uz članak 7
16.02.2018

U Prelogu je u petak navečer, 16. veljače, predstavljen roman „Sve Mirkove procesije“ Darka Pere Pernjaka. Promocija je održana u Muzeju Croata Insulanus, javlja prelog.hr.

Darko Pero Pernjak udahnuo je ponovo život slikaru Mirku Viriusu koji će ostati zabilježen u povijesti novije umjetnosti XX. stoljeća kao jedinstvena i izuzetna osobnost. Hrvatski je slikar, samouk, klasik Hlebinske škole i hrvatske naive te eminentni predstavnik socijalno angažiranoga slikarstva i novih realizama između dva svjetska rata.


Mihovil Pavlek Miškina bio je njegov sumještanin i prijatelj, i bilo je nemoguće ne naći mjesta u romanu i za njega. On ga je i povezao sa seljacima-slikarima Ivanom Generalićem i Franjom Mrazom iz Hlebina, pa zahvaljujući Miškini Virius, kao četrdesetogodišnjak, počinje iznova crtati, a godinu dana kasnije i slikati tehnikom akvarela i tempera, potom i uljem na staklu i platnu.

Savjetnik i mentor u likovnoj djelatnosti bio mu je Petar Franjić, slikar i učitelj iz Peteranca, suradnik udruženja umjetnika Zemlja. Kroz promociju je vodio Božidar Glavina.


Izvor: e-međimurje, foto: Studio Vipro Prelog

* - obavezna polja