Predstavljanje nove knjige

06.03.2015
U izdanju Udruge Stih izašla je iz tiska nova knjiga Darka Pere Pernjaka ''Vrijeme pravih kapetana''. Knjiga je predstavljena 06.03.2015. u Koprivnici u Galeriji u 19 sati. Knjigu su predstavili Lada Žigo, književnica i književna kritičarka, Marko Gregur, književnik, Sven Šestak, glumac i sam autor Darko Pero Pernjak. 

IZVANREDNA VIJEST

02.03.2014
Hrvatsko državno odvjetništvo sinoć je pri Općinskom sudu u Zagrebu podnijelo krivičnu prijavu protiv Franza Kafke (rođen u Pragu 1883. godine) zbog podrivanja državnog sustava i otvorenog pozivanja na rušenje državnog poretka. U svojem inkriminirajućem djelu Proces on navodno razotkriva besmisao organa države uprave, dok zapravo ide samo za time da naruši legitimitet države Hrvatske i sruši je. Naime državno odvjetništvo je zadnjih godina primilo niz prijava od strane službenika iz niza različitih upravnih razina zbog povreda dostojanstva i digniteta njih kao službenih osoba.

KRITIKA I POLEMIKA

02.03.2012
Suodnos književnosti, kritike književnosti i polemike na kritiku uvelike utječe na formiranje knjiženog ukusa neke kulture, naročito ako govorimo o 'europskoj kulturi', kao i na eventualni razvoj i prepoznavanje novog književnog pravca, čak i nove književne vrste. Kako mi se čini da posljednjih godina u Hrvatskoj nije uspostavljeno to prirodno stanje ravnoteže, princip akcije i reakcije, pokušat ću se pozabaviti nekim praktičnim zapažanjima o preprekama koje su se tome ispriječile.

INSPIRACIJA KNJIŽEVNIKA

02.03.2011
Zanimljivo je da se književni teoretičari vrlo rijetko bave inspiracijom književnika kao sastavnim dijelom književnog djela u procesu njegovog stvaranja. Polazišta za istraživanja većinom su već napisana, završena djela; njihova struktura, prepoznavanje značenja, izričaj, jezične dimenzije, svrstavanje u pojedinu povijesnu epohu. Pojava inspiracije koja je nukleus svakog književnog djela ostavljena je nekako po strani, neistražena ili barem ne dovoljno konkretno i eksplicitno u kontekstu književnog stvaranja. Razlog tome je vjerojatno univerzalnost inspiracije.

GRANICE KNJIŽEVNOSTI
ili kad jedan tekst postaje književnost

02.03.2010
Iako nisam književni teoretičar niti imam akademsko zvanje da bih mogao relevantno govoriti o teoriji književnosti uzimam si za pravo da kao književnik slobodno raspravim gdje je granica književnosti, odnosno kad jedan tekst postaje književnost. Za početak prisjetimo se nekih osnovnih definicija. Anić u svojem rječniku veli da je knjiženost duhovno stvaranje pomoću riječi i jezika. Svi ćemo se složiti da je književnost umjetnost, a umjetnost je po Aniću stvaralačka djelatnost osnovana na osjetilnosti i izražena pomoću govorne ili pisane riječi, linija, boja, pokreta, plastičnog oblika, konstrukcije, ili drugo značenje, velika vještina. Po ovim definicijama pojam književnosti je na prvi pogled vrlo jasan. Onda se prošle godine dogodio Kiklop i ove općenite definicije su se relativizirale.
* - obavezna polja