Muškarci imaju P.

Fotografije uz članak 1
15.11.2022

O knjizi:
Andrija Škare, urednik

Kratka priča je udarac. Nakon kratke priče čitatelj treba biti uzdrman, pročita je se brzo, a dojam ostaje katkad i cijeli život. O ovome razmišlja čitatelj suočen s novom zbirkom priča Darka Pernjaka, autora koji se već itekako dokazao u različitim formama, u romanima i pričama, u maratonskim borbama i kratkim, odsječnim udarcima.
U Muškarci imaju P. autor nam ne dopušta predah, još se nismo stigli oporaviti od udarca jedne priče, a već nas zove početak iduće. U njima se, kako to kod najboljih pisaca i biva, često bavi sasvim običnim stvarima, svakodnevnim situacijama, ali u njima pronalazi nešto novo, originalan kut gledanja ili neki moment koji bi izmaknuo manje pozornom promatraču. Zbirka je tematski raznolika – od muško-ženskih (ili, šire, naprosto međuljudskih) odnosa, preko poniranja u tajne ljudske psihe do blagih namigivanja fantastičnome, a sve priče resi izuzetan smisao za detalj i zavidna pripovjedačka vještina.

Čak i kad je brutalno duhovit, čak i kad je oporo ciničan, čak i kad vam zadaje najgrublje udarce, Pernjak uspijeva ostati nježan. Poštedjet će svoje likove, neće zloupotrijebiti situaciju i na kraju samo prema čitatelju neće imati milosti, ali jedino tako i jest pošteno. Mi smo tu da primimo te udarce, a vjerujte mi, baš svakom ćemo se razveseliti.

* - obavezna polja